Ten przepis to kompozycja kremu karpatkowego ze spodem herbatnikowym, przełamana kwaskowatą nektaryną i galaretką cytrynową. Nieskomplikowany deser, kremowy, bogaty w smaki i można go modyfikować na wiele sposób - dodając różne owoce i zmieniając smak galaretki.
Składniki:
Na spód:
150 gram herbatników holenderskich w czekoladzie (można zamienić na np. digestive w czekoladzie)
70 gram masła
Na krem:
pół litra mleka
100 gram masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
4 łyżki cukru
Na wierzch:
6 nekarynek
pół opakowania galaretki cytrynowej
3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Spód:
Masło rozpuścić a ciastka rozdrobnić - najlepiej w malakserze (można rozkruszyć w rękach na bardzo drobne kawałeczki). Wymieszać oba składniki i masą wyłożyć spód naczynia, w którym przygotowujemy deser - u mnie forma o średnicy 22 cm. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Krem:
Mleko zagotować, do gotującego się dodać obie mąki i proszek budyniowy. Zdjąć z ognia i bardzo energicznie mieszać przez minutę, aż znikną wszystko grudki. Ja mieszam miotełką. Ostudzić.
W misce utrzeć mikserem na puch masło z cukrem. Powoli dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do połączenia obu mas.
Krem wyłożyć na zimny spód herbatnikowy i wstawić do lodówki przynajmniej na 4h.
Wierzch:
Nektarynki pokroić na półksiężyce i rozłożyć na kremie. Galaretkę przygotować tak jak podaje przepis na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość wody (3/4 szklanki). Gdy dobrze wystygnie wyłożyć ją na nektaryny i wstawić do lodówki na kolejne 2h.
Życzę smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
Każdy lubi pizzę, wiadomo. Nie każdy ma czas na jej przygotowanie od A do Z. Można zamówić, ale to koszt około 30zł. Półprodukt w...
-
Taka pyszna zupa śródziemnomorska mi wyszła w ubiegły piątek. Polecam ją na rozgrzewkę jesienią, bo ma b...
-
Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielon...
3 komentarze:
Wygląda smakowicie :) Chętnie bym spróbowała :)
Taka bardzo prosta tarta, pycha :)
Dokładnie tak - prosto i pysznie!
Prześlij komentarz