Składniki:
200 gram wiórków kokosowych
70 gram masła
2 białka
2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
W dość dużym garnku należy rozpuścić masło i wmieszać do niego wiórki kokosowe, 1/3 szklanki cukru oraz proszek budyniowy. Przestudzić. W osobnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru i połączyć białka z masą kokosową.
Formować w dłoniach okrągłe ciasteczka - porcje powinny być niewielkie, najlepiej nabierać małą łyżeczką. Podane proporcje powinny wystarczyć na około 25 ciasteczek.
Kokosanki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut - do zrumienienia.
TO JEST PYSZNE!
Świetny prezent na Dzień Mamy :)
6 komentarze:
Co tu dużo gadać pyszności,uwielbiam kokosanki.
uwielbiam wszystko co kokosowe :)
Wygladaja slicznie!
Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
moje kokosanki z Twojego przepisu właśnie siedzą w piecu ,już nie mogę się doczekać,mniam:)
Miło słyszeć, że przepis jest wykorzystywany, pozdrawiam!
Gramów!
Nie mówimy 5 samochód tylko 5 samochodów. Analogicznie 5 gramów!
Prześlij komentarz