Nie wyobrażam sobie lata bez małosolnych i nie wyobrażam sobie sałatek bez małosolnych i nie wyobrażam sobie prawdziwej, domowej kuchni bez małosolnych. Jednym słowem - tam gdzie nie ma małosolnych, tam nie ma nic :)
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych, najlepiej małych
15 cm kawałek korzenia chrzanu
10 ząbków czosnku
3 gałązki kopru
4 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć dokładnie i nakłuć każdy widelcem. Zagotować 2 litry wody z 4 łyżkami soli. Ogórki układać w słoju na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem. Dobrze upchać. Zalać wszystko wrzącą wodą z solą i odstawić na 48 godzin lub dłużej. Im dłużej ogórki będą stały, tym będą mocniej ukiszone.
Słój z ogórkami trzymamy w ciemnym miejscu, przykryty.
SMACZNEGO!
1 komentarze:
Pieknie wygladaja te schrzanione ogoreczki.. :)
Prześlij komentarz