Na początku chciałabym ostrzec, że
zrobienie barszczu i krokietów według poniższego przepisu zajmuje sporo
czasu, około 3 godzin. Dla mnie to stanowczo za długo, ale
zapotrzebowanie na krokiety było w moim domu ogromne, więc zakasałam
rękawy i zabrałam się do roboty.
BARSZCZ
Składniki:
70 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku wędzonego
4 buraki
3 marchewki
por
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie - 6 kulek
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki cukru
łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć. Boczek pokroić grube plastry.
Marchew, pietruszkę, seler, por umyć i obrać. Wszystko razem włożyć do
garnka, zalać zimną wodą ( około 4 litrów ), dodać liść laurowy i ziele
angielskie, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin
aż mięso zmięknie ( posłuży ono do zrobienia krokietów ).
Kiedy mięso zmięknie, należy je wyjąć z
wywaru, warzywa i boczek również. Umyte, obrane i pokrojone w grubą
kostkę buraki wrzucić do wywaru. Cebulę w piórkach i przeciśnięty przez
praskę czosnek również. Doprawić wszystko solą, pieprzem, octem i
cukrem. Gotować około 30 minut.
Ugotowany barszcz przecedzić przez sito.
KROKIETY
Do przygotowania krokietów z mięsem potrzebna będzie góra naleśników ( 12 sztuk ) oraz farsz mięsny.
NALEŚNIKI
Składniki:
3,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 całe jajo
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej )
Przygotowanie:
Składniki połączyć ze sobą. Ciasto ma mieć
konsystencję tłustej śmietanki. Gdyby było zbyt gęste, rozcieńczyć wodą
gazowaną. Ciasto wylewać cienką warstwą na mocno rozgrzaną patelnię z
odrobiną oleju. Smażyć z obu stron na złoto.
FARSZ
Składniki ( pochodzą w większości z wywaru na barszcz ):
70 dag ugotowanej łopatki wieprzowej30 dag ugotowanego boczku wędzonego
1 ugotowana marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Mięso, boczek i marchew zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa. Połączyć z cebulą, czosnkiem i przyprawami.
Do wykończenia krokietów potrzebne będzie jeszcze:
1 jajo
100 ml mleka
pół szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na każdy naleśnik wyłożyć około 2 łyżki farszu mięsnego i zwinąć krokiety. Obtoczyć je w jajku roztrzepanym z mlekiem i w bułce tartej.
Krokiety smażyć na oleju aż uzyskają złoty kolor.
0 komentarze:
Prześlij komentarz