Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem
tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla
smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i
młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić
taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą
spokojnie na nakarmienie 4 osób.
Składniki:
10 sporych ziemniaków
puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
pół pęczka cebulki dymki
1 jajo
4 łyżki startej mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do
dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko
ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy
skórce jego centymetrową warstwę.
W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo,
przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych
ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować
ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika
na 15 minut.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śp. Dorota Rosner 02.11.2017
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Każdy lubi pizzę, wiadomo. Nie każdy ma czas na jej przygotowanie od A do Z. Można zamówić, ale to koszt około 30zł. Półprodukt w...
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Likier jajeczny to u mnie w rodzinie kultowy trunek. Robiła go babcia na imprezy rodzinne, dla pań. Postanowiłam kultywować tradycję. Nieste...
-
Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielon...
-
Młoda kapusta to warzywo wdzięczne - szybkie w obróbce, słodkawe w smaku. Ja lubię duszoną z boczkiem i cebulką, albo w kapuśniaku, albo w s...
Napisz do mnie
półperfekcyjna Doris
- Makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami - 7/12/2014
- Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską - 7/11/2014
- Test spodu do pizzy TESCO - 7/11/2014
- Surówka z czerwonej kapusty - 7/8/2014
- Biszkoptowce - 10/25/2013
1 komentarze:
pyyyyyyyycha! :)
Prześlij komentarz