Kiedyś jadałam tylko cukinię tylko i wyłącznie w leczo. Babcia hodowała
monstrualne egzemplarze, dość twarde niestety, więc nadawały się jedynie
do długiego duszenia. Odkąd odkryłam smak młodej, jędrnej, ale nie
zdrewniałej cukinii zostałam jej absolutną fanką. Cały rok korzystam z
tego warzywa, przetwarzając je na najróżniejsze sposoby. Dzisiaj
przygotowałam ją jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 cukinia
łyżka bułki tartej
łyżka oleju
łyżka startego parmezanu
pieprz (nie dodaję soli ze względy na słony smak parmezanu)
Przygotowanie:
Cukinię pokroić na 3 części i ponacinać nożem w plastry, ale nie do
końca. Wymieszać w miseczce pozostałe składniki i wetrzeć je w rowki
warzywa.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec cukinię około 20 minut.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz