Składniki:
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
4 łyżki ciemnego kakao
4 całe jajka
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
10 kropel aromatu migdałowego
5 kostek gorzkiej czekolady
100 gram płatków migdałowych
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, wodę, kakao i czekoladę włożyć do garnka i podgrzewać, aż margaryna się rozpuści. Odlać pół szklanki. Resztę pozostawić do ostygnięcia.
Do chłodnej masy dodać mąkę, proszek, aromat i po jednym jajku
ciągle mieszając. Na koniec wrzucić większość podprażonych płatków
migdałowych.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Najlepiej
sprawdzić patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Ciasto wyjąć,
ponakłuwać i jeszcze ciepłe polać odstawioną polewą i udekorować
pozostałymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz