Porcja na 6 drożdżówek.
1,5 szklanki mąki tortowej
1 żółtko
15 gram drożdży świeżych
1,5 łyżki masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
białko do smarowania
Nadzienie:
24 truskawki
łyżka bułki tartej
3 czubate łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła roztopionego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże, dodać cukier i zalać odrobiną ciepłego mleka. Wmieszać do zaczynu odrobinę mąki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do niego żółtko, sól, resztę mleka i rozbełtać wszystko widelcem. Wlać do rozczynu i zarobić ciasto. Powinno być dość luźne i dobrze wyrobione. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut - musi podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Uformować wałek i podzielić go na 6 części a z każdej części ukształtować bułeczkę. Ułożyć je daleko od siebie na papierze do pieczenia. Spodem szklanki nacisnąć każdą bułeczkę tak, aby powstało wgłębienie. We wgłębienie nasypać odrobinę bułki tartej i wetknąć po 4 truskawki.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami. Posypać nią truskawki. Brzegi bułek posmarować białkiem.
Tak przygotowane bułeczki odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni na program pieczenie góra-dół. Drożdżówki piec 35 minut.
SMACZNEGO :)
3 komentarze:
Wyglądają zachwycająco. Wyobrażam sobie ich zapach :))
dariawkuchni.blogspot.com
Pyszności :) Dziękuję za zgłoszenie do akcji! :)
Fajniaste,kocham takie drożdżówki i często robię.
Prześlij komentarz