Dzisiaj przepis na dwusmakową pizzę - na ostro i łagodnie, na czerwonym i białym sosie, dla męża i dla mnie
.
CIASTO
Składniki:
2 szklanki mąki
opakowanie drożdży suchych
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
200 ml mleka
Przygotowanie:
Z 50 ml ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1
łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe
miejsce. Następnie mąkę, sól, mleko, oliwę i rozczyn połączyć ze sobą w
misce i wyrobić na elastyczne ciasto. Jest ono dość klejące,
więc można podczas wyrabiania podsypywać je - od czasu do czasu -
odrobiną mąki. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą i odstawić w
ciepłe miejsce aby wyrosło. Najlepiej przykryć ściereczką. Ciasto
powinno podwoić swoją objętość, trwa to około godziny. Wyrośnięte
ciasto przełożyć na blat, chwile powyrabiać i podzielić na dwie części.
Uformować wałkiem 2 placki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia
blasze a najlepiej na dwóch.
NIEBO
Składniki:
200 ml śmietany 18%
mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
15 zielonych oliwek
starty żółty ser
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 5 minut. Takim przygotowanym, wystudzonym sosem posmarować jeden z placków na pizze, dodać pokruszonego w palcach tuńczyka, oliwki i ser. Niebo w gębie!
PIEKŁO
Składniki:
puszka pomidorów ( mogą być i całe i w kawałkach )
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki
papryczka chili
papryka konserwowa
4 duże pieczarki
starty żółty ser
szczypta suszonej bazylii, oregano i tymianku
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać lekko odciśnięte pomidory i dusić do momentu aż większość płynu wyparuje. Na końcu doprawić sos solą, pieprzem i ziołami suszonymi. Wystudzonym sosem posmarować pizzę, na sosie poukładać szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, paprykę konserwową i drobniutko posiekaną papryczką chili ( można pół - według uznania ), posypać serem.
Obie pizze należy piec w temperaturze 220 stopni, około 20 minut.
SMACZNEGO !
0 komentarze:
Prześlij komentarz