Dzisiaj podzielę się przepisem
na sałatkę, którą sama często przygotowuję. Lubię wszystkie jej
składniki a w połączeniu ze sobą smakują jeszcze ciekawiej. Może nie
jest to chińska ani japońska kuchnia pełną gębą, ale ta sałatka ma w
sobie wiele egzotyki i smaków, które w europejskiej kuchni rzadko
występują. Polecam, bo jest naprawdę bardzo, bardzo smaczna !
Składniki:
opakowanie makaronu chińskiego (np. taki klik)
ogórek wężowy
16 paluszków krabowych
5 łyżek sezamu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
2 czubate łyżki majonezu
Przygotowanie:
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękł. Z soku cytrynowego, sosu sojowego i cukru przygotować sos czyli wymieszać składniki. Sezam uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Ogórka obrać, rozkroić wzdłuż na 4 części, usunąć nasiona, a miąższ pokroić. Paluszki krabowe pokroić w krążki. Makaron odcedzić i koniecznie posiekać a następnie zalać go przygotowanym sosem i dokładnie całość wymieszać. Dołożyć resztę składników i ponownie wymieszać.
Składniki:
opakowanie makaronu chińskiego (np. taki klik)
ogórek wężowy
16 paluszków krabowych
5 łyżek sezamu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
2 czubate łyżki majonezu
Przygotowanie:
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękł. Z soku cytrynowego, sosu sojowego i cukru przygotować sos czyli wymieszać składniki. Sezam uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Ogórka obrać, rozkroić wzdłuż na 4 części, usunąć nasiona, a miąższ pokroić. Paluszki krabowe pokroić w krążki. Makaron odcedzić i koniecznie posiekać a następnie zalać go przygotowanym sosem i dokładnie całość wymieszać. Dołożyć resztę składników i ponownie wymieszać.
Czasami robię uproszczoną wersję tej sałatki. Ogórek i paluszki skrapiam sosem sojowym i posypuję sezamem. Też pycha !
0 komentarze:
Prześlij komentarz