Kuchnię meksykańską znam słabo, właściwie tylko z telewizji i z
dań, które serwuje chorzowska restauracja "Kartel" (szczerze polecam).
Podpatrzyłam ostatnio kilka pomysłów, zmodyfikowałam dla własnych
potrzeb i w efekcie powstały bardzo smaczne, chrupiące, sycące, pikantne
trójkąty szumnie nazwane quesadilla :) Jedliśmy je dzisiaj na obiad i
myślę, że będę je przygotowywać częściej.
Składniki:
4 duże tortille
30 dag mielonego mięsa - my lubimy z indyka
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
papryczka chili lub chili sproszkowane ( nie podaję ilości, bo wszystko zależy od Waszego gustu w kwestii ostrości potraw, zachęcam natomiast do dodania odrobiny więcej chili niż zwykle)
sól
Przygotowanie:
Pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej, czekamy aż się zeszklą i dodajemy do nich mięso mielone. Smażymy całość aż mięso się zrumieni. Następnie dodajemy kolejno: koncentrat pomidorowy, tymianek, chili, sól a na koniec odcedzoną z zalewy czerwona fasolę. Przykrywamy farsz i dusimy około 10 minut. Odstawiamy, aby wystygł.
Dużą patelnię mocno rozgrzewamy i podpiekamy na niej tortillę - trwa to około pół minuty. Przewracamy placek na drugą stronę i na jego połowie, rozprowadzamy mięso. Składamy na pół, dociskamy placek do farszu i po chwili możemy ściągnąć go z patelni i pokroić na 3 trójkąty.

Ja podałam quesadille z guacamole - strasznie trudne nazwy :))
Życzę smacznego.
Składniki:
4 duże tortille
30 dag mielonego mięsa - my lubimy z indyka
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
papryczka chili lub chili sproszkowane ( nie podaję ilości, bo wszystko zależy od Waszego gustu w kwestii ostrości potraw, zachęcam natomiast do dodania odrobiny więcej chili niż zwykle)
sól
Przygotowanie:
Pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej, czekamy aż się zeszklą i dodajemy do nich mięso mielone. Smażymy całość aż mięso się zrumieni. Następnie dodajemy kolejno: koncentrat pomidorowy, tymianek, chili, sól a na koniec odcedzoną z zalewy czerwona fasolę. Przykrywamy farsz i dusimy około 10 minut. Odstawiamy, aby wystygł.
Dużą patelnię mocno rozgrzewamy i podpiekamy na niej tortillę - trwa to około pół minuty. Przewracamy placek na drugą stronę i na jego połowie, rozprowadzamy mięso. Składamy na pół, dociskamy placek do farszu i po chwili możemy ściągnąć go z patelni i pokroić na 3 trójkąty.
Ja podałam quesadille z guacamole - strasznie trudne nazwy :))
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz