Nuda marchewka z groszkiem na gęsto, zmora przedszkolaka, dziś zyskała więcej smaku. Proponuję nową, ulepszoną wersję.
450 gram mrożonej marchewki z groszkiem
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka sosu sojowego
3 łyżki śmietany 18%
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka mąki
łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle, najlepiej w rondlu. Wsypać zamrożoną marchewkę z groszkiem i poczekać aż warzywa się rozmrożą, często mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz a także pół szklanki wody. Całość zagotować i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na koniec oprószyć marchewkę i groszek mąką, wymieszać energicznie, dodać śmietanę i chwilę jeszcze trzymać całość na ogniu stale mieszając. Masa powinna być gęsta, ale warzywa nie rozgotowane.
Jako dodatek do mięska doskonała :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz