Kremowe zupy chyba każdy kocha. Dzisiaj wersja z cukinią. Kto
lubi to warzywo na pewno będzie zadowolony. Polecam taka zupę również
osobom, które muszą jeść lekkostrawnie.
Składniki:
2 cukinie
mała pietruszka w korzeniu
kawałek selera
2 średnie ziemniaki
200 ml mleka
łyżka oleju
500 ml bulionu drobiowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cukinię pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i usmażyć na nim warzywa - najpierw te twarde, na koniec dorzucić cukinię. Całość zalać bulionem i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać do zupy mleko, doprawić ją według uznania solą i pieprzem. Poczekać aż całość się zagotuje. Zdjąć zupę z gazu i zmiksować na bardzo gładki krem - gdyby był za gęsty można go rozrzedzić bulionem lub mlekiem.
Ja podałam zupę z groszkiem ptysiowym. Uwielbiam ten z Lidla (soup perals RIVERCOTE), bo powoli nasiąka płynem i długo jest chrupiący.
Składniki:
2 cukinie
mała pietruszka w korzeniu
kawałek selera
2 średnie ziemniaki
200 ml mleka
łyżka oleju
500 ml bulionu drobiowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cukinię pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i usmażyć na nim warzywa - najpierw te twarde, na koniec dorzucić cukinię. Całość zalać bulionem i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać do zupy mleko, doprawić ją według uznania solą i pieprzem. Poczekać aż całość się zagotuje. Zdjąć zupę z gazu i zmiksować na bardzo gładki krem - gdyby był za gęsty można go rozrzedzić bulionem lub mlekiem.
Ja podałam zupę z groszkiem ptysiowym. Uwielbiam ten z Lidla (soup perals RIVERCOTE), bo powoli nasiąka płynem i długo jest chrupiący.
Bon appétit!
0 komentarze:
Prześlij komentarz