Często gotuję na 2 dni. Robię wtedy coś pożywnego, sycącego, żeby
można było obiad zamknąć w jednym garnku. Zupa gulaszowa to idealny
sposób na załatwienie takiej sprawy. Jest naprawdę bardzo smaczna,
zdrowa, wiele w niej warzyw i mnóstwo smaku. Grzeje brzuch jak szalik
szyję :)
Składniki:
4 ziemniaki
duży por
2 czerwone papryki
puszka czerwonej fasoli
pół szklanki przecieru pomidorowego
40 dag kiełbasy (można dodać też resztki wędlin czy boczek)
2 litry bulionu wołowego
2 łyżki oleju
śmietana 12% do dekoracji
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż złapią kolor. Łyżką cedzakową przerzucić kartofle do gotującego się bulionu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co ziemniaki a następnie przełożyć do garnka z zupą. Por umyć, pokroić w pół-krążki a paprykę w kostkę, i tak jak poprzednie składniki, podsmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać przecier pomidorowy, i dodać czerwoną fasolę ( plus 5 łyżek zalewy, w której była fasola) i wszystkie przyprawy. Gotować całość około 15 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
BARDZO SMACZNEGO :)
4 ziemniaki
duży por
2 czerwone papryki
puszka czerwonej fasoli
pół szklanki przecieru pomidorowego
40 dag kiełbasy (można dodać też resztki wędlin czy boczek)
2 litry bulionu wołowego
2 łyżki oleju
śmietana 12% do dekoracji
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż złapią kolor. Łyżką cedzakową przerzucić kartofle do gotującego się bulionu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co ziemniaki a następnie przełożyć do garnka z zupą. Por umyć, pokroić w pół-krążki a paprykę w kostkę, i tak jak poprzednie składniki, podsmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać przecier pomidorowy, i dodać czerwoną fasolę ( plus 5 łyżek zalewy, w której była fasola) i wszystkie przyprawy. Gotować całość około 15 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
BARDZO SMACZNEGO :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz