Podzielę się dziś świetnym przepisem na pyszną tartę z moich
ulubionych warzyw: groszku, fasolki, cukinii i brokułów. Chlorofilowe
szaleństwo plus chrupiące ciasto i beszamel. Na samą myśl cieknie mi
ślinka, choć przyznam, że jestem świeżo po sporej porcji tego specjału
:)
Składniki:
ciasto francuskie
mały brokuł
pół szklanki fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )
pół szklanki groszku koniecznie mrożonego
mała cukinia
łyżka masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
10 dag sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Naczynie do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować fasolkę, groszek i brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki.
Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.
Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.
PYCHA !!!
ciasto francuskie
mały brokuł
pół szklanki fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )
pół szklanki groszku koniecznie mrożonego
mała cukinia
łyżka masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
10 dag sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Naczynie do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować fasolkę, groszek i brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki.
Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.
Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.
PYCHA !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz