Nie lubię słodkich płatków śniadaniowych, nie lubię muesli, nie lubię mieszanek śniadaniowych z dodatkiem miodu, cukru, rodzynek itp., ale lubię orzechy, sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane - najlepiej smakują uprażone, więc warto zrobić sobie zapas i zamknąć w szczelnym słoiku.Dziś ukręciłam twarożek z tymi cudownymi ziarenkami, z dodatkiem pikantnych przypraw aby śniadanie "dało kopa" na resztę dnia.
Mieszanka ziaren:
garść orzechów laskowych
garść pestek z dyni
garść ziaren słonecznika (ja pominęłam ze względu na alergię M.)
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
Wszystkie ziarna i orzechy uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu - trwa to około 5 minut - ziarna i orzechy mają wypełnić aromatem kuchnię, delikatni się zrumienić. Ważne, aby w trakcie prażenia ziarna były często mieszane. Gorące zdjąć z patelni na papier, szczelnie zawinąć i lekko potłuc, żeby orzechy były w mniejszych kawałkach. Ostudzone przesypać do słoika i szczelnie zamknąć.
Twarożek z ziarnami:
200 gram serka kanapkowego np. Hochland
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta chili, soli i pieprzu
Wymieszać twarożek z przyprawami i mieszanką ziaren.
Mnie najlepiej smakuje taki twarożek rozsmarowany na ciemnym pieczywie, podany z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym.
Szybkie, pyszne i bardzo zdrowe śniadanie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz