Składniki:
2 dorodne łodygi rabarbaru
pół szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rabarbar obrać z wierzchniej warstwy. Pokroić i w garnku zasypać cukrem, dodać łyżkę wody i zagotować wszystko często mieszając w trakcie. Kiedy rabarbar rozpadnie się zupełnie dodać cukier waniliowy i odstawić do ostudzenia. Do zimnego musu dodać jogurt i całość zmiksować.
Można zwiększyć ilość cukru - jak kto lubi :)
3 komentarze:
To musi być pyszne!
Lubię te wstążki rabarbarowe;)
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)
Zrobiłam dzisiaj, tylko zamiast jogurtu dałam śmietanę i trochę więcej rabarbaru w stosunku do cukru, przez co było dość mocno kwaśne, ale za to właśnie uwielbiam rabarbar :D wyszedł naprawde świetny koktajl, prosty, bez udziwnień, podkreślający smak rabarbaru. Polecam :)
Prześlij komentarz