Ostatnio zapiekanki rządzą na moim blogu, pewnie dlatego, że je uwielbiam :) Dzisiaj kolejny przepis na makaronową zapiekankę. Jest delikatna w smaku, jakby kremowa i ma tą zaletę, że tak na prawdę można ją dowolnie modyfikować dodając do pieczarek i pomidora jeszcze inne warzywa. Ja dodałam marchewkę z groszkiem, bo akurat miałam w nadmiarze.
Składniki:
około 12 płatów makaronu lasagne (po 3 płaty na każdą warstwę)
mała cebula
pół kg piersi z kury
pół kg pieczarek
1 dojrzały pomidor
opcjonalnie: 2 łyżki ugotowanej marchewki i 2 łyżki groszku z puszki
2 kulki mozzarelli
ząbek czosnku
łyżka masła
łyżka oleju
sól i pieprz
Na beszamel:
pół litra mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku, zasypać mąką i chwilę smażyć, energicznie mieszając. Powoli dolewać mleko i ciągle mieszając (najlepiej rózgą) doprowadzić do zagotowania sosu. Doprawić i odstawić.
Cebule i czosnek pokroić drobno. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojonego na bardzo małe kawałki kurczaka. Podsmażyć na złoto a następnie zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej masło i przesmażyć pieczarki, następnie dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz marchewkę i groszek. Doprawić sola i pieprzem. Przerzucić do usmażonego kurczaka i wymieszać.
Mozzarellę pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć płaty lasagne, zalać 4 łyżkami beszamelu, wyłożyć 1/3 farszu. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ma stanowić makaron polany beszamelem i posypany mozzarellą.
Naczynie z zapiekanką należy przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić widelcem czy makaron jest miękki.
Lasagne najlepiej nakładać, gdy jest lekko przestudzona. Wtedy łatwiej ją pokroić i nie rozpada się.
PYSZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Taka pyszna zupa śródziemnomorska mi wyszła w ubiegły piątek. Polecam ją na rozgrzewkę jesienią, bo ma b...
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
Każdy lubi pizzę, wiadomo. Nie każdy ma czas na jej przygotowanie od A do Z. Można zamówić, ale to koszt około 30zł. Półprodukt w...
-
Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla sma...
1 komentarze:
co to za gówno? :D
Prześlij komentarz