Składniki:
główka młodej kapusty
1 jajo
bułka tarta
olej do smażenia (2-3 łyżki)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Rozkroić na 4 kawałki (głąb ma być w każdej cząstce). Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Do wrzątku wrzucić kapustę i blanszować 10 minut aż będzie al dente. Wyjąć, ostudzić i dokładnie osuszyć, można delikatnie wycisnąć, ale uważać aby cząstki kapusty nie rozpadły się. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Kapustę panierować w rozkłóconym jaju i bułce tartej a następnie smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać jako dodatek do mięs, ryb i ziemniaków.
Smacznego :)
6 komentarze:
Bardzo ciekawy pomysł, kapustę jadłam zazwyczaj właśnie z boczkiem i kminkiem a ten przepis brzmi bardzo zachęcająco :)
Interesujący przepis :)
Nigdy nie jadłam kapusty w panierce, ale wygląda tak zachęcająco, że muszę spróbować:)
Próbujcie dziewczyny, nie zawiedziecie się :)
rewelka, proponuję polać sosem z grzybami -odlot.
.. z sosem grzybowym mmmmmmmmmmmm brzmi nieziemsko! :)
Prześlij komentarz