Mąż kupił mi książkę "Kuchnia Włoska" i przyznam, że jest to najlepsza książka kucharska jaką posiadam. Każdy przepis to dla mnie rewelacja. Zjadłabym wszystkie potrawy tam proponowane, a jakbym skończyła to zaczęłabym jeść od początku! Piękne fotografie nie pomagają ujarzmić apetytu. Opisy przygotowania dań są proste, jasne, krótkie - takie jak lubię. Oczywiście zaraz zabrałam się do gotowania, więc dzisiejsza zapiekanka pochodzi z tej właśnie książki.
Składniki:
2 puszki tuńczyka
150 gram makaronu
60 gram pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
sól i pieprz
Na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
sól i pieprz
2 pomidory pokrojone w plastry
2 łyżki bułki tartej (pominęłam)
25 g startego parmezanu ( ja użyłam opakowania kuleczek mozzarelli)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do wystygnięcia. Oliwę rozgrzać na patelni. Obsmażyć czosnek, pieczarki, paprykę. Dodać tuńczyka, oregano, sól i pieprz. Chwilę dusić. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć na spód warstwę makaronu, następnie tuńczyka i ponownie makaron.
W garnku rozgrzać masło, zasypać mąką i dobrze wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając i doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, po czym wylać na makaron. Na beszamelu poukładać plastry pomidorów i posypać całość mozzarellą. Zapiekać w temperaturze 200 stopni, do momentu aż wierzch się zrumieni.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śp. Dorota Rosner 02.11.2017
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Kiedyś jadałam tylko cukinię tylko i wyłącznie w leczo. Babcia hodowała monstrualne egzemplarze, dość twarde niestety, więc nadawały się je...
-
Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla sma...
-
Szybki, bardzo dobry obiad. Alternatywa dla klasycznego spaghetti lub carbonary. Nieskomplikowane, proste, konkretne i baaardzo sycące. ...
-
Mieliśmy z mężem od kilku dni ochotę na pizzę. Przeszukałam internet w poszukiwaniu łatwego przepisu na dobre i łatwe ciasto. Nigdy nie p...
-
Ciasto francuskie to multum możliwości. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania poduszeczek nadziewanych pieczarkami, ale to dodatek świ...
Napisz do mnie
półperfekcyjna Doris
- Makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami - 7/12/2014
- Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską - 7/11/2014
- Test spodu do pizzy TESCO - 7/11/2014
- Surówka z czerwonej kapusty - 7/8/2014
- Biszkoptowce - 10/25/2013
1 komentarze:
uwielbiam zapiekanki, wspaniały przepis który muszę wypróbować!
Prześlij komentarz