Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
30 dag fasolki szparagowej
pół cukini
pół papryki (kolor dowolny, ja użyłam zielonej)
7-8 pomidorków koktajlowych
15 dag szynki
2 cebule
łyżka oleju
śmietana 18% duży kubek
3 jajka
15 dag sera żółtego
sól i pieprz
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy dwie godziny przed pieczeniem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, siekamy masło na drobne kawałeczki i mieszamy z mąką, następnie dodajemy jaja i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękoma. Powinno być gładkie i plastyczne. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 2h.
Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie je rozwałkowujemy na placek o średnicy większej o 6 cm od średnicy blachy (ja upiekłam quiche w tortownicy). Wykładamy ja papierem dopieczenia. Ciasto przekładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Oczyszczamy fasolkę i blanszujemy około 20 minut we wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę i cukinię kroimy na 10 cm słupki. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Śmietanę, jaja i potarty żółty ser łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy. Pomidorki myjemy.
Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę z cebulą, następnie fasolę, paprykę i cukinię. Zalewamy całość masą jajeczną a na wierzchu układamy pomidorki.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, z termoobiegiem.
Smacznego :)
3 komentarze:
Świetnie to wygląda, szczególnie te spieczone pomidory na zielono-żółtej masie! :)
Bardzo fajny pomsyl na wykorzystanie resztek
mm... pychota !
Prześlij komentarz