Kolejny szybki obiad. Przychodzę
do domu i w pół godziny mam gotowe pyszne, sycące danie. Dla tych, co
lubią tuńczyka i włoską kuchnię, idealne.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty wstążki ( może być pszenny )
puszka krojonych pomidorów
puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie
łyżka oliwy lub oleju
łyżeczka papryki słodkiej
suszona bazylia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli a następnie odciśniętego z oleju tuńczyka. Smażymy całość około 2 minut. Całą puszkę pomidorów, wraz z zalewą, wylewamy na patelnię i doprawiamy papryką, bazylią, pieprzem. Ja do sosu nie dodaję soli, gdyż sól zawarta w tuńczyku mi wystarcza. Na koniec dodajemy śmietanę, albo i nie. Sos zostawiamy na gazie jeszcze parę minut po czym mieszamy go z ugotowanym makaronem.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty wstążki ( może być pszenny )
puszka krojonych pomidorów
puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie
łyżka oliwy lub oleju
łyżeczka papryki słodkiej
suszona bazylia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli a następnie odciśniętego z oleju tuńczyka. Smażymy całość około 2 minut. Całą puszkę pomidorów, wraz z zalewą, wylewamy na patelnię i doprawiamy papryką, bazylią, pieprzem. Ja do sosu nie dodaję soli, gdyż sól zawarta w tuńczyku mi wystarcza. Na koniec dodajemy śmietanę, albo i nie. Sos zostawiamy na gazie jeszcze parę minut po czym mieszamy go z ugotowanym makaronem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz