Pomysł na te placki zaczerpnęłam
wiele lat temu z jakiegoś czeskiego programu telewizyjnego o gotowaniu
:) Robiłam je najczęściej dla mojej mamy bo ona jest ich wierną fanką, a
teraz męża nimi czasem raczę. Lubi.
Składniki ( 3 placki ):
1,5 kg ziemniaków
olej do smażenia
sól
Dodatki według uznania, u mnie:
30 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle
4 ogórki kiszone ( pokrojone w plastry )
pół puszki kukurydzy
30 dag sera żółtego ( startego na tarce )
sos pomidorowy ( keczup )
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić. Na dużej patelni rozgrzać olej i nakładać po około 3 łyżki ziemniaków, rozkładając je równomiernie i w taki sposób, żeby nie było luk. O tak:
Gdy placek naprawdę mocno się przyrumieni należy go obrócić. Jest to trudne zadanie, bo placek lubi się rwać, ale nawet jeśli tak się stanie, można obrócić każdy kawałek po kolei, a potem je "zlepić".
Placek po przewróceniu wygląda tak:
Na przypieczoną stronę placka nakładać pieczarki, ogórki, kukurydzę i posypać wszystko serem żółtym. Patelnię przykryć. Smażyć do momentu, aż druga strona się zrumieni a ser rozpuści.
Smacznego !!!
Składniki ( 3 placki ):
1,5 kg ziemniaków
olej do smażenia
sól
Dodatki według uznania, u mnie:
30 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle
4 ogórki kiszone ( pokrojone w plastry )
pół puszki kukurydzy
30 dag sera żółtego ( startego na tarce )
sos pomidorowy ( keczup )
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić. Na dużej patelni rozgrzać olej i nakładać po około 3 łyżki ziemniaków, rozkładając je równomiernie i w taki sposób, żeby nie było luk. O tak:
Gdy placek naprawdę mocno się przyrumieni należy go obrócić. Jest to trudne zadanie, bo placek lubi się rwać, ale nawet jeśli tak się stanie, można obrócić każdy kawałek po kolei, a potem je "zlepić".
Placek po przewróceniu wygląda tak:
Na przypieczoną stronę placka nakładać pieczarki, ogórki, kukurydzę i posypać wszystko serem żółtym. Patelnię przykryć. Smażyć do momentu, aż druga strona się zrumieni a ser rozpuści.
Smacznego !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz