Podam Wam za chwilę prosty
przepis na efektowne śniadanie. Dzisiaj wypróbowałam ten pomysł i
byliśmy z mężem baaardzo zadowoleni. Ciepłe śniadanie w niedzielny
poranek, z jajkami w roli głównej, to u nas tradycja już. Żeby nie było
nudno ciągle szukam inspiracji na kulinarne celebrowanie tejże tradycji.
Do tego przepisu będzie potrzebna forma do muffinek - najlepiej, żeby miała głębokie, jak najgłębsze "kubeczki" wtedy będzie można zmieścić w nich wiele pyszności.
Do tego przepisu będzie potrzebna forma do muffinek - najlepiej, żeby miała głębokie, jak najgłębsze "kubeczki" wtedy będzie można zmieścić w nich wiele pyszności.
Składniki:
6 jaj
6 plasterków szynki
6 plasterków sera żółtego
3 kromki chleba
łyżka masła
Przygotowanie:
W pierwsze kolejności smarujemy foremki do
muffinek masłem - bardzo dokładnie i dość grubo. Z chleba wycinamy 6
krążków ( u mnie kwadraty - bo łatwiej :)). Układamy chleb na dnie
foremek.
Szynkę i ser kroimy w pasy o szerokości ok 3
cm. Układamy je na przemian na chlebie, dociskając całość do dna - ja
ułożyłam w każdej foremce po 2 paski szynki i po 2 paski sera. Na górę
wbijamy delikatnie jajo.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem, na 15 minut.
Aby wyjąć z formy jajka należy okroić je nożem, podważyć i przenieść całości na talerz za pomocą łyżki.
Jeśli posiadacie głębsze od moich foremki
proponuję dodać jeszcze na szynkę i ser pieczarki przesmażone lub
czerwoną fasolę z puszki lub może po plasterku pomidora.
Smacznej niedzieli :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz