Dopadł mnie wirus. Skutek taki, że siedzę w domu, ale to jeszcze
nie ten etap, żeby nie móc z łóżka wstać, więc ugotowałam mężowi szybką
zupkę ogórkową. Lubimy taką bardzo. Jest bardzo lekka, pachnie
świeżością, wiosną, latem, zieleninką, a do tego nie wymaga wiele
zachodu. Tuńczyk pasuje do zielonych ogórków wyśmienicie, ale można go
pominąć w zasadzie (podobnie jak sos rybny), jeśli się nie jest fanem
ryb. Zupę podałam z grzankami bo tak mi najlepiej smakuje.
Składniki:
2 ogórki wężowe
1,5 litra bulionu drobiowego
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki sosu rybnego
serek topiony ementaler (1 duży lub 2-3 trójkąciki)
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Bulion zagotować, dodać do niego zmiażdżony czosnek, ogórki i tuńczyka odciśniętego z zalewy oraz serek topiony. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Często mieszać, aby serki się dokładnie rozpuściły. Na koniec przyprawić zupę sosem rybnym, solą, pieprzem i wrzucić drobniutko pokrojony szczypiorek.
Składniki:
2 ogórki wężowe
1,5 litra bulionu drobiowego
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki sosu rybnego
serek topiony ementaler (1 duży lub 2-3 trójkąciki)
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Bulion zagotować, dodać do niego zmiażdżony czosnek, ogórki i tuńczyka odciśniętego z zalewy oraz serek topiony. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Często mieszać, aby serki się dokładnie rozpuściły. Na koniec przyprawić zupę sosem rybnym, solą, pieprzem i wrzucić drobniutko pokrojony szczypiorek.
Zachęcam do spróbowania :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz