Kocham pieczone ziemniaki - na różne sposoby cięte, krojone,
doprawiane, zawijane, aromatyzowane, w mundurkach i bez, a nader
wszystko kocham ziemniaki pieczone w maśle. Dzisiaj na obiad podałam do
klasycznego schabowego i mizerii ziemniaki zwane Hasselback. Na stronie
Nigelli Lawson przeczytałam, że pochodzą one ze Szwecji. Przejrzałam też
kilkanaście przepisów na to danie i widzę, że każdy na swój sposób je
podaje i doprawia a wszystkie te przepisy łączy tylko jedno -
specyficzne nacięcia na ziemniakach. Ja wybrałam trzy proste dodatki -
tymianek, sól i masło. Wyszły naprawdę rewelacyjne! Jako inne dodatki
mogą posłużyć: oliwa z oliwek, czosnek, cebula, parmezan, rozmaryn,
pieprz a nawet bułka tarta.
Składniki:
10 jednakowej wielkości ziemniaków
50 gram masła
łyżka suszonego tymianku
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ponacinać ostrym nożem. Polecam taki, który ma cieniutkie ostrze. Nacinamy do 3/4 wysokości ziemniaka, tak aby nie przeciąć ich do końca. W tak przygotowane ziemniaczki wetrzeć sól i tymianek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i na każdy położyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem 40 minut, bez termoobiegu około 50. Powinny się ładnie zrumienić.
Składniki:
10 jednakowej wielkości ziemniaków
50 gram masła
łyżka suszonego tymianku
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ponacinać ostrym nożem. Polecam taki, który ma cieniutkie ostrze. Nacinamy do 3/4 wysokości ziemniaka, tak aby nie przeciąć ich do końca. W tak przygotowane ziemniaczki wetrzeć sól i tymianek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i na każdy położyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem 40 minut, bez termoobiegu około 50. Powinny się ładnie zrumienić.
Rozkosz!
0 komentarze:
Prześlij komentarz