Ciaper kapusta to po prostu ugotowane kartofle, starte na puree i wymieszane z podgotowaną kapustą kiszoną. Czasem polana tłuszczem, czasem z dodatkiem drobno pokrojonego boczku lub kiełbasy. Może stanowić samodzielne danie.
Właściwie wszystkie potrawy pochodzące ze śląska są kaloryczne, dość tłuste, ale za to pełne smaku. Wynika to przede wszystkim z tego, że górnik po szychcie, był po prostu wściekle głodny :)
KARMINADLE
Składniki na 10 kotletów:
70 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 bułka pszenna
1 cebula
1 jajo
sól, pieprz, maggi
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie (około 15 minut) i odcisnąć. Cebulę drobniutko pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, cebulą i przyprawami. Wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Uformować płaskie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż będą brązowe.
CIAPER KAPUSTA
Składniki:
70 dag ziemniaków
50 dag kapusty kiszonej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (czas gotowania zależy od kapusty, młodej wystarczy 30 minut). Odlać wodę, kapustę po przestudzeniu odcisnąć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, również do miękkości. Rozetrzeć na puree, wymieszać z kapustą i doprawić.
Smacznego obiadu!
Przepis dołączam do mojej akcji:
8 komentarze:
też taka kapustkę robiłam ostatnio - mniam!
fajny, pożywny obiad :]
Wproszę się na taki obiadek :) Pycha!
Pozdrawiam,
Agata
Tak kuchnia śląska to bardzo tłusta ale za to pyszna kuchnia.
Karminadle i wiele innych potraw ze pochodzących ze śląska robiłam w szkole na projekcie z kuchni śląskiej
Śląsko kuchnia jest bardzo smaczno :D
Smaczno, zdrowo, kolorowo ;)
panczkraut nojlepi smakuje ze żeberkami a karminadle z kartoflami i buraczkami to tak na marginesie ale jydzcie sie jak komu co pasuje..;))
jest jeszcze inny przepis na ciapkapusta
Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
150g boczku
1 cebula
0,75 kg ziemniaków
liść laurowy - opcjonalnie
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek smazymy na skwarki, na wytopionym tłuszczu podsmazamy pokrojona w kostkę cebulę. Kapustę kiszoną płuczemy, drobno siekamy i gotujemy do miekkosci (ok pół godziny). Pod koniec gotowania można dodać liść laurowy. Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Dodajemy do kapusty skwarki i cebulę, mieszamy wszystko razem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki i dodajemy do nich kapustę. Wszystko razem mieszmy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jesli potrawa jest zbyt sucha można dodać łyżke masła.
Prześlij komentarz