Ciasto francuskie to multum możliwości. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania poduszeczek nadziewanych pieczarkami, ale to dodatek świeżej natki i szczypioru uczynił je takimi smacznymi.
Z jednego płata ciasta wyszło mi 5 sztuk (jedynie niestety). Następnym razem zrobię podwójną ilość.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pieczarek
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka grubego szczypioru (można dodać również młode dymki)
żółtko
łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić dość drobno i udusić na rozgrzanym maśle. Doprawić, dodać natkę i szczypior i poczekać, aż cały płyn spod pieczarek wyparuje.Wystudzić.
Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. Na 5 ułożyć farsz a ich brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć je pozostałymi prostokątami i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch każdej poduszeczki ponacinać w wielu miejscach ostrym nożem. Wierzch posmarować jajem. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
PYSZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Każdy lubi pizzę, wiadomo. Nie każdy ma czas na jej przygotowanie od A do Z. Można zamówić, ale to koszt około 30zł. Półprodukt w...
-
Taka pyszna zupa śródziemnomorska mi wyszła w ubiegły piątek. Polecam ją na rozgrzewkę jesienią, bo ma b...
-
Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielon...
1 komentarze:
Swietny pomysl! Chyba ciasto francuskie dzisiaj dokupie... :)
Prześlij komentarz