Wykonanie śmietanowca jest bardzo nieskomplikowane i mało czasochłonne. Nie trzeba podpiekać spodu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość przy samym pieczeniu, bo długo trwa. Potem już tylko studzenie i można zajadać.
Składniki:
CIASTO
3 żółtka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
pół margaryny
MASA
3 duże śmietany 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
5 białek
skórka otarta z limonki (może być z cytryny)
20 dag jagód
DEKORACJA:
10 dag jagód
2 łyżki cukru pudru
3 kiście czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Delikatnie rozwałkować na koło wielkości tortownicy. Formę natłuścić i obsypać tartą bułką. Wyłożyć na nią ciasto i palcami wylepić dokładnie dno blachy.
Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. W osobnej, dużej misce wymieszać śmietany z cukrem wanilinowym, skórką i budyniami. Dodać białka do śmietan i delikatnie wymieszać. Wsypać jagody i ponownie wymieszać. Ciasto piec 30 minut w piekarniku góra-dół nagrzanym do 180 stopni, kolejne 20 minut piec z termoobiegiem w 150 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest płynne w środku.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto udekorować resztą jagód i posypać cukrem pudrem. Zwieńczeniem dzieła mogą być czerwone porzeczki.
SMACZNEGO!
9 komentarze:
Dla mnie jagody z czymkolwiek do duet idealny <3 A twój śmietanowiec - lekki, puszysty, do tego szklanka mleka i dla mnie perfekcyjny podwieczorek !
Wygląda wspaniale ,zjadłabym chętnie,pozdrawiam.
Smakowicie wygląda :)
Zachęcam do upieczenia :)
mm.. idealny
Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)
Wygląda obłędnie:)
Pyszności...
jakiej wielkości formy używałaś?
Doskonały przepis, pyszne ciasto. Już dwa razy robiłam, dwa razy super się udało i rozeszło w mgnieniu oka.
Dziękuję :)
Prześlij komentarz